Wat is IPA bier en waarom is het zo populair?

IPA

Je kent het ongetwijfeld als je veel in de kroeg komt of kennissen en vrienden hebt die veel van speciale bieren houden: IPA. IPA bier is populairder dan ooit en waar we de term jarenlang amper hoorden lijkt het nu helemaal in de mode. Maar wat is IPA bier en waarom vindt iedereen het zo geweldig? 

Wat is IPA?

IPA

De letters staan voor India Pale Ale. IPA-bier is niet in België ontstaan. Oorspronkelijk is het een Engels bier uit de 19e eeuw. Waarom dan India? Dat zit volgens de legende zo.  

Koloniën van Engeland

In die tijd had Engeland nog overzeese kolonies. Met de boot naar India varen duurde naar verluidt vijf maanden. Dat was te lang om het bier goed te houden. De brouwers voegden daarom extra hop toe en verhogen het alcoholgehalte. Die twee ingrepen maakten dat het bier de overtocht wel overleefde. Het resultaat: een sterk en hoppig bier dat niet alleen aan de andere kant van de wereld in de smaak viel. De naam Indian Pale Ale was gevestigd.

IPA

Nieuwe bieren ontdekken

Voor wie het nog niet gemerkt had: we beleven momenteel een absolute renaissance van de speciaalbieren. Zowel kleine artisanale brouwers als grote gevestigde namen brengen het ene na het andere geweldige bier uit. In die continue zoektocht naar de juiste smaak is de bittere smaak van het originele IPA-bier niet onopgemerkt gebleven. Daarom zie je het nu overal terugkomen, ook in Nederland!