In-Ears, voor de grootste fans

Als professioneel muzikant of geluidstechnicus heb je er vast wel eens van gehoord: het in-ear monitoringssysteem. Slepen met versterkers is verleden tijd, het speakersysteem kan tegenwoordig gewoon je gehoorgang in. Je kunt dit systeem zien als een vloermonitor in je oor, dat er net zo een grotere monitor voor zorgt dat je als artiest jezelf op het podium goed kunt horen zonder dat overige geluiden daarbij storen. Dat scheelt niet alleen tijd, de in-ear monitoring zorgt ervoor dat de kans op gehoorschade beperkt blijft.

In ears: de diepte in

Anders dan gehoorbescherming via oordoppen gaat een in-ear systeem, zoals de naam het al zegt, de gehoorgang in. Een gehoorbeschermingsspecialist zal het systeem kunnen afstellen op jouw wensen. De geluidskwaliteit zal natuurlijk per werklocatie verschillen. Daarnaast zullen de omgevingsgeluiden kunnen worden gefilterd, zodat het geluid dat je wilt horen kraakhelder is.

Een en al oor
Een in-ear monitor staat in verbinding met een zender die je bij je draagt. Alles wat je nodig hebt zit dus aan je lijf, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt en een paar vrije handen om andere dingen te doen. De oordopjes zitten vast met een kabeltje, waardoor je ze niet kan verliezen. Het geluidsverschil tussen een normale oordop en een in-ear systeem is dat het geluid gerichter en helderder is. Ofwel, precies het geluid dat je als muzikant of producent wil horen om een fantastische show neer te zetten.